Novo Štene

NOVO ŠTENE

 

Prvi mjeseci u novoj okolini ključni su za uspostavljanje odnosa sa novom obitelji, stoga se štencu trebaju omogućiti sve neophodne potrepštine. Vlasnik treba biti dosljedan i čvrst u odgoju novog ljubimca, a u isto vrijeme mu pružiti sretan i siguran dom.

 

-Odabir imena-

Idealno ime za psa je kratko sa dva suglasnika, kako ne bi pomješao kratke naredne poput „ne“. Pri navikavanju na ime, svi članovi obitelji bi trebali koristiti isto ime, a ne njegove varijacije. Svaku rekaciju psa na ime dobro je nagraditi poslasticom ili maženjem.

 

-Spavanje-

Štene mora imati svoj krevetić koji će se nalaziti u mirnom kutku zaklonjenom od propuha. Bitno je da prvu noć u novom domu štene ima mekani ležaj kako bi se osjećao sigurno, ali i posebno dizajniranu igračku (Karlie) koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ako u domu postoji još ljubimaca, treba ih postepeno upoznavati sa štencem, te izbjegavati zajedničko hranjenje, dok se u potpunosti ne upozanju i prihvate.

 

-Obavljanje nužde-

Puppy trainer (Karlie) odlično je sredstvo za pomoć pri treningu, a koje privlači štene da vrši nuždu na jednom mjestu. Za siguran rezultat, treba pokazati štencu mjesto gdje ste stavili Karlie i tamo ga odvedite odmah ujutro, navečer prije spavanja, te iza svakog obroka. Ako samostalno ode na to mjesto i obavi nuždu, treba ga nagraditi poslasticom. Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štenca da obavi nuždu baš na tom mjestu, umjesto na podu.

 

-Prehrana-

Prvi obroci u novome domu vrlo su bitni. Važno je štencu u početku davati hranu koju je jeo prije dolaska u svoj novi dom. Nakon nekog vremena, treba mu postepeno davati novu hranu i miješati je sa starom postepeno povečavajući doze, dok se štene u potpunosti ne navikne. Ukoliko se želi prijeći na premium hranu poput Alleve, ili superpremium poput Brit Care, treba je davati postepeno u periodu od jednog do dva tjedna, kako ne bi opteretili osjetljiv želudac štenca. Kvalitetnu suhu hranu za psa treba kupovati u originalnim pakiranjima, a ne u rinfuzi, a takva će prehrana doprinijeti urednijoj i količinski manjoj stolici. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj, ispravan rok trajanja, te očuvanost svih hranjivih sastojaka.

-Odabir hrane-

U dobi od prestanka sisanja do navršenih 12 mjeseci starosti preporučuje se ishrana s Alleva Puppy & Junior suhom hranom za štence. Alleva Puppy & Junior kompletan je i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu štenaca u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj. Allieva Puppy & Junior pomažu kod zubne higijene, jer hrskave granule sadrže kalcij, te održavaju zube čistima, desni čine zdravima i omogućuju svjež dah. Isto tako brinu o probavi Kvalitetne bjelančevine i vlakna osiguravaju optimalnu probavljivost, a voćni oligosaharidi osiguravaju optimalan sastav crijevne flore i zdravu probavu, dok ekstrakt juke reducira neugodan miris izmeta. Vitamini u hrani jačaju obrambeni sustav organizma, te sadrže optimalan omjer bjelančevina za kontinuiranu razinu energije. Omega 3 i omega 6 masne kiseline pomažu štencu u održavanju zdrave i sjajne dlake. Inositol  je prirodni antioksidans koji vezanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno potiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Dodavanje "ljudskih" namirnica, kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mlijeko u ovom periodu može napraviti više štete nego koristi. Štencu treba osigurati vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek dostupnu svježu vodu.

-Zubna higijena-

Kod zubne higijene štenca potrebno je nabaviti posebno prilagođenu pastu za zube i četkicu, jer su zravi zubi bitan faktor za zdravlje štenca. Ne smije se koristiti pasta za ljude, jer može uzrokovati iritaciju želuca ako je štenac proguta.

-Kupanje-

Održavanje higijene kupanjem jedan je od bitnih faktora.u održavanju forme ljubimca. Većina vlasnika pasa preferira blagi šampon za štence. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, budući da prečesto kupanje isušuje kožu. Preporučuju se suhi šamponi, vlažne maramice i sprejevi koji su posebno prilagođeni potrebama mladog psa.

-Trening-

Najbolje doba za trening psa je između 12. i 18. tjedna starosti. Osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba poticati kroz cijeli život. Učenje zasnovano na nagradama je najučinkovitije, ukoliko nagrada slijedi nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo s činom koji joj prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, djelovati će kontraproduktivno. Poslušno štene biti će smirenije i zabavnije. Kod treninga je poželjno nositi sa sobom poslasticu kako bi štene nagradili za dobro ponašanje ili pozitivnu reakciju an naredbu. Treba započeti sa jednostavnijm naredbama poput „sjedni“, „lezi“, „dođi“ i kontrolirati igru njegovim omiljenim poslasticama u umjerenim količinama. Štene od samih početaka treba navikavati na druge životinje i ljude kako bi se izbjegla nepoželjna ponašanja i rekacije u bdućnosti. Štene će biti dobro odgojeno ako bude društveno i uvijek pod kontrolom.

-Cijepljenje-

Cijepljenje štenca bitno je za njegovo zdravlje, a preporučljivo ga je obaviti već u dobi od 8 do 9 godina starosti, a kasnije kada je štene staro 12 mjeseci. Dobro je štene kod prvog cijepljenja i čipirati, zato je u vezi toga korisno potražiti i savjet veterinara.

-Zaštita od parazita-

Velika prijetnja štencima su okrugle gliste koje im majka može prenijeti putem krvotoka ili mlijeka. Glista, dok je u stadiju ličinke, u neaktivnom stanju može putem mlijeka zaraziti štene. Simptomi zaraze glistom kod štenaca su nadut trbuh, te proljev. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita i to svaka dva tjedna od 3. do 12. tjedna starosti, te nakon toga svaka četiri tjedna od 12 tjedana od 6 mjeseci starosti. Osim glistama, psi mogu biti zaraženi i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice. Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3 do 4 puta godišnje. Buha je međudomaćin u razvoju male pseće trakavice, te je mogući izvor zaraze za štence. Buhe grizu i hrane se krvlju, uzrokujući svrrbež i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina pomoću kojih se štene može zaštiti od buha. To je moguće postići ampulama koje su najučinkovitiji tretman, a primjenjuju se direktno na šiju psića. U prevenciji se koristi i poseban prašak koji treba dobro utrljati u krzo i kožu. Postoje i sprejevi koji se mogu primjenjivati na štencima starima 10 dana. Buhe se odstranjuju i kupanjem u posebnim insekticidnim učinkom. Zaštita od krpelja provodi se istim sredstvima namjenjenim za njihovu prevenciju. Pripravci protiv ektoparazita najčešće su kombiniranog spektra djelovanja, te se mogu koristiti i kod buha i krpelja.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©