Novi mačić u kući

NOVI MAČIĆ U KUĆI

 

Posebnosti

Kada mačić dolazi u novi dom, potrebno mu je dati dovoljno vremena da se prilagodi na novu sredinu. Posudica sa hranom i vodom i predviđeno mjesto za obavljanje nužde moraju uvijek biti dostupni. Bitno je dati mačiću slobodu da istraži svoju novu okolinu. Mačića stalno treba pratiti i ne dopustiti da ga se tretira kao igračku. Razdoblje upoznavanja nove okoline vrlo mu je stresno, jer je prvi put provodi odvojen od braće i majke. Tada je potrebno mačiću pokloniti mnogo pažnje, a isto tako bitno je stalno ga maziti i na taj način pokazati mu da se i u novome domu može dobro osjećati. Dobro je pripremiti mu topli ležaj i mekanu igračku.  S obzirom na to da su mačke po svojoj prirodi vrlo inteligentni i samostalni kućni ljubimci, mogu se prilagoditi na gotovo svaku kolinu.

 

-Spavanje-

Mačići vole udobne i tople ležaje, jer im omogućuju da mirno zaspu. Poželjna je igra prije spavanja koja će izmoriti mačića i omogućiti mu čvršći san. Idealno mjesto za mačićev krevetić je tihi ugao bez propuha. Bitno je mačiću dati dovoljno vremena za spavanje, bez ikakvih ometanja, jer treba zapamiti da on nije igračka i da mu je potreban mir, pogotovo kad postane dio sasvim nove sredine.

-Obavljanje nužde-

Mjesto za obavljanje nužde mora biti mačiću lako dostupno i po mogućnosti ne pokraj posudica sa hranom. Poželjno ponašanje u vršenju nužde treba mu pokazati. Nakon svakog obroka dobro je nositi ga u posudicu sa pijeskom, te pričekati da obavi nuždu. S vremenom će mačić sam vršiti nuždu na istom mjestu, iako je dobro mačića postepeno voditi izvan zatvorenog prostora, kako bi si sam našao mjesto za obavljanje nužde koje će njemu najbolje odgovarati. Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, stoga sa stjecanjem takve navike neće u pravilu biti većih problema.

 

-Prehrana-

 

U samome početku mačićima treba davati više obroka dnevno. Bitno je saznati koja je bila njegova hrana prije dolaska u novu okolinu, te prvih dana mu davati takvu hranu. Postepeno treba povećavati omjer nove hrane miješajući je sa starom dok se mačić u potpunosti ne navikne na nove prehambene navike. Najbolji izbor je superpremium  hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj mačića. Omiljena hrana im je mijeko, no sa doziranjem treba biti oprezan, jer sadrži visoku razinu laktoze koja kod mačića uzrokuje proljev. Moguće im je davati zamijensko mlijeko koje se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Mnogo je bitnije da mu voda svakodnevno bude svježa, a posudice sa hranom čiste. Vole i poslastice koje treba pametno dozirati s obzirom na njihovu dob i težinu.

 

-Zubna higijena-

Najčešći problem kod zubne higijene mačaka je plak. On se može mehanički odstranjivati suhom hranom koja se daje mačiću, ali ako su naslage plaka velike potrebno je obratiti se veterinaru. Zubi mačića bi se trebali redovito održavati posebnim četikcama i pastama namjenjenim samo njima. Nikako se ne smije koristiti pasta za ljude, jer je mogu progutati.

 

-Kupanje i češljanje-

Svakodnevno četkanje mačaka preporučljivo je pogotovo ako se radi o dugodlakoj mački. Na taj način se odstranjuje prašina, nečistoće i otpala dlaka. Tako će se smanjiti rizik i nakupljanja dlake u želucu mačke. Ako se mačić od malena navikne na ovu aktivnost rado će na nju kasnije pristajati. Kupanje nije potrebno, no poželjno je kod dugodlakih mačaka do 2 puta godišnje kako bi se dlaka lakše raščešljavala. U specijaliziranim trgovinama možete kupiti posebne šampone, kao i one za suho pranje mačaka.

 

-Vježba i igra-

Mačićima je potrebno mnogo kretanja kako bi ostali u dobroj formi. Trebaju imati mnogo igračaka poput zezalica, mišića i loptica, a posebno osmišljenja penjalica sa tunelima pružiti će mu još više zabave. Mačići svakodevno grebu svoje kandže, stoga kako ne bi stradao namještaj, potrebno mu je nabaviti grebalicu koja će se staviti na viši položaj kako bi se mačić mogao ispružiti. Poželjno je igrati se sa mačićem svaki dan kako bi se navikao na igru sa ljudima.

 

-Cijepljenje-

Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Mačiće mlađe od 9 tjedana može se cijepiti, nakon prve doze cjepivo se daje svaka 3 do 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Mačiće treba cijepiti viševalentim cjepivima protiv virusnih bolesti mačaka. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje. Mačke starije od 3 mjeseca možete cijepiti i protiv bjesnoće.

 

-Čišćenje od parazita-

Najčešći oklici parazita kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su bijele ili lagano smeđe bolje, te prosječne duljine 5 do10 cm. Ako su prisutni kod mačke u velikim količinama, ona ih može povratiti ili izbaciti neoštećene obavljanjem nužde, no velika invazija takvih parazita ozbiljno ugrožava ogranizam životinje. Kod mačića sa izraženim navedenim crijevnim parazitima, često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, kod mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim.Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha, jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita, a mogu biti u obliku paste (Banminth) ili tablete (Pratel, Drontal cat, Verpanyl). 

 

-Buhe i krpelji –

Kako bi eliminirali buhe i krpelje iz doma, osim mačića potrebno je tretirati cijeli prostor koji uključuje čišćenje tepiha i zavjesa, a prvenstveno ležaja gdje mačić najviše obitava. Vrlo je važno istodobno tretirati mačića i protiv endo i ekto parazita, jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi.  Ukoliko se u kućanstvu nalazi još životinja, i njih je potrebno tretirati protiv parazita. Ako se na mačiću pojavi krpelj, treba ga odstraniti običnom ili posebnom pincetom za odstranjivanje. Krpelj se odstranjuje u potpunosti uz laganu rotaciju prilikom njegova vađenja. Nije ga dovoljno samo isčupati, jer dijelovi mogu ostati u koži. Moguće je upotrijebiti i neškodljive insekticide  za mačke, od kojih će krpelj sam otpasti, ali i ulje i alkohol.

 

-Kastracija/sterilizacija-

Odluka o sterilizaciji/kastraciji mačke ovisi o odluci njezina vlasnika. Dokazano je da mačke koje su spolno aktivne žive kraće nego one kastrirane/sterilizirane. Sterilizacija ženki se preporuča radi sprječavanja reprodukcije i očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina. Prednost kastracije kod mužjaka jest što neće označavti teritorij i neće biti sklon lutanju i tučnjavi. Kastrirani mužjaci mogu ostati u dobroj formi, no to prvenstveno ovisi o prehrani mačka, i njihovom kretanju, a ne o kastraciji /sterilizaciji. Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana), pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih se neke prenose se na ljude ili eventualnog stradanja na cestama. Kod ženki se sterilizacijom sprječava nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi, te infekcija maternice, ali i posljedični stres koji graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije mačke trebaju konzumirati posebnu hranu za sterilizirane mačke koje žive u kući ili u stanu. Kastracija/sterilizacija je rutinski postupak koje obavljaju sve male veterinarske ambulante.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©