Kunić

KUNIĆ

 

Posebnosti

 

Kunići u jedna od najomiljenijih vrsta kućnih ljubimaca, prvenstveno zbog njihove vesele i druželjubive prirode. Pitomi su, inteligentni i izuzetno vole ljudsko društvo, a s time i  pažnju i maženje. Procjenjuje se da im je životni vjek 10 godina.

 

Podrijetlo

 Smatra se da potječu iz sjeverozapadne Europe, točnije Pirenejskog poluotoka i sjeverozapadne Afrike. Najpoznatije, a ujedno i najpopularnije pasmine kunića su patuljasti i mali kunići od kojih se posebno izdvajaju vrste ovnolik, hermelin, rex, angora. Osim spomenutih, postoje još mnoge vrste. Povijesno gledano, smatra se da su kuniće prvi uspjeli pripitomiti Rimljani.

 

Uvjeti održavanja

Smatra se da je najidealniji prostor za držanje kunića kavez ne manjih dimenzija od 120 x 60. iako je poželjno kuniće pustiti i da se slobodno kreću, uzmemo li u obzir činjenicu da su izuzetno zaigrani i društveni ljubimci. Kada se kunić nalazi u kavezu potrebno mu je osigurati mjesto za spavanje, adekvatne posude za hranu i vodu, ali i dodatni krostor za kretanje. Isto tako, poželjno je u kutu kaveza omogućiti kuniću prostor za obavljanje nužde koji se mora obavezno redovito čistiti. Kao podlogu je potrebno staviti organske materijale poput slame i piljevine, jer kunići vole mekane površine poput trave ili tepiha. U uvjetima kada se kunić slobodno kreće bitno je pripaziti na otrovne biljke i kablove koji bi mogli ugroziti njegovo zdravlje. Kako su vrlo zaigrani, poželjno im je staviti i igračke u kavez. Ako su na otvorenom, treba im osigurati zaklon u sjeni, jer kunići puno bolje podnose hladnoću nego li vrućinu. Nikako ne smiju biti na propuhu, zbog njihove izuzetne osjetljivosti, a dno kaveza uvijek mora biti suho.

 

Postupak navikavanja

Kako su kunići vrlo zaigrani i znatiželjni ljubimci, s njima kao i sa svima je potrebno postupati sa ljubavlju i brigom. U samim početcima potrebno je naučiti kako pravilno držati kunića. Jednu ruku treba staviti ispod nogu, a drugu ispod prsa kako bi se kunić osjećao sigurno. Nikako se ne smije potezati za uši ili iza vrata, jer su na to vrlo osjetljivi. Kako volje ljudski dodir, poželjno ih je od malih nogu držati na koljenima ili na rukama.

 

Prehrana

Kunići osobito vole raznoliku prehranu. Preferiraju sijeno koje im se može davati u neograničenim količinama, ali vole i neke vrste povrća i bilja (mrkva, brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka), te voće koje treba davati u malim količinama (jabuke, naranče, kruške, banane, breskve, šljive).  Potrebna je svježa voda i to na svakodnevnoj bazi. Iako kunići jedu raznoliko, ipak je neke namirnice potrebno izbjegavati, što se odnosi primjerice na čokoladu, svježi kruh, špinat, rajčicu, krumpir. Ako se i uvodi nova namirnica u prehranu kunića, treba je uvoditi postepeno kako bi se naviknuo, a to je posebno izraženo kod malih kunića.

 

Zdravlje

Vrlo je lako prepoznati zdravog kunića. Oni imaju suhu njuškicu i mnogo se kreću, a krzno im je gusto i sjajno. Bitno je napomenuti da bi mu stolica trebala biti redovita i tvrda, a nokti bi se trebali povremeno rezati kuniću, dok bi se krzno trebalo redovito četkati kako bi se spječilo veliko otpadanje dlake. Ukoliko se primjete promjene u ponašanju ili se javi proljev, bitno je odmah ga odvesti veterinaru.

 

Razmnožavanje

Ženka nosi mladence otprilike između 28 i 31 dan. U jednom okotu ih može biti i do 8 komada, a ženka ih doji oko 3 tjedna. Ako se vlasnik odluči da neće pariti kuniće, potrebno ih je kastrirati/sterilizirati. U pravilu su kunići vrlo društveni ljubimci. Rado se slažu sa svim vrstama ljubimaca ako se sterilizirani/kastrirani, kao i sa svojom, u protivnom mogu biti vrlo agresivni.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©