Hrčak

HRČAK

 

Posebnosti

 

Smatra se da je hrčak idealan ljubimac za obitelj, a posebice za djecu. Malene su životinje, jednostavne za održavanje, a nije im potrebno ni mnogo prostora. Danju većinu vremena spavaju, dok su noću mnogo više aktivniji. Hrčci u veseli i zaigrani, a izvrsni su za osnovnoškolce koji druženjem s njima razvijaju navike brige o životinjama. Smatra se da je njihov životni vijek 2 do 3 godine.

 

Porijeklo

Naravno, porijeklo svakog hrčka ovisi o željenoj vrsti. Osnovne vrste su zlatni ili sirijski hrčak (Sirija), ruski (Mongolija, središnja Azija, sjeverna Rusija), kineski hrčak (sjeverna Kina i Mongolija) i sibirski hrčak (istočni Kazahstan, sjeverozapadna Rusija). Sve vrste razlikuju se prema određenim obilježjima, primjerice boji i dužini dlake, fizičkoj konstituciji i sl.

 

Uvjeti održavanja

Prostor (kavez) u kojem će obitavati novi ljubimac trebao bi imati najmanje dimenzije 60 x 50 x 40. Poželjno je da je kavez opremljen bočicom za vodu, posudom za hranu, te kućicom, ali i ostalim igračkama za glodavce. Mjesto koje će biti predviđeno za nuždu hrčka, potrebno je čistiti svakodnevno, dok kompletan kavez sa svim pripadajućim koponentama treba čistiti jedanput tjedno. Osobito je važno da se prilikom čišćenja deterdžent detaljno ispere. Naravno, kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Okolnosti kao što su propuh, dim cigarere, direktna sunčeva svjetlost, visoka vlažnost i neposredna blizina radijatora mogu bitno narušiti zdravlje hrčka i dodatno povećati njegovu osjetljivost.

 

Postupak navikavanja

Bitno je prilikom kupnje hrčka omogućiti mu nekoliko dana mira da se prilagodi na okolinu u kojoj se nalazi, točnije na mirise i prostor. Kada prođe izvjesni period vremena potrebno je početi ga navikavati na ljudski dodir. Važno je nježno postupati s njim i uzimati ga u ruku samo kada je budan. Uvelike će pomoći u navikavanju i hrana koja će ga privući ako je stavite u ruku. Hrčak se obuhvaća objema šakama i potrebno je s njim nježno postupati. Vrlo su brzi i okretni i biti će potrebno nekoliko dana dok se vlasnik ne navikne kako ga držati i zadržati. Nije poželjno da ga drže mala djeca, jer im često zna ispasti iz ruku, stoga ih je potrebno upozoriti kako postupati sa novim ljubimcem.

 

Prehrana

Prehrana hrčka vrlo je jednostavna. Raznoliko se hrane, stoga im je moguće davati gotovu hranu za hrčke, banane, jabuke, maslačak, radić, lješnjake. Bitno je da svaki dan imaju svježe vode na raspolaganju. Balans hrane ovisi o vrsti hrčka. Primjerice, količina potrebna za sirijskog hrčka iznosi 20 g (jedna velika žlica), a za kineskog oko  5 g (jedna mala žlica). Hrčci redovito troše zube, stoga je poželjno u kavez im staviti komadiće drveta (jasen, jabuka, lipa i sl.), a moguće je kupiti i gotove grickalice u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Isto tako, kamen za glodavce poslužiti će kao izvor minerala i dobar instrument za trošenje zubića. Ostaci ljudske hrane štetni su za hrčke.

 

Zdravlje

Hrčci su vrlo osjetljive životinjice, stoga je potrebno paziti na svaku promjenu. Primjerice, ako kašlju, imaju vanjske povrede, proljev ili im curi nos, potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć. Bitno je svakodnevo micati staru hranu iz kaveza, jer ona je često uzročnik proljeva, ali i stres. Zdravi hrčak živahan je, brz i okretan, a oko očiju, njuškice i analnog otvora ima uredno krzno koje je gusto i sjajno. Zdravom hrčku disanje je tiho.

 

Razmnožavanje

Ženka hrčka može se razmnožavati već od šestog tjedna, a gravitet traje oko 16 dana. U prosjeku ženka okoti oko 6 mladunaca, dok su moguće i varijacije od 2 do 15 mladunčadi. Hrčak se razmnožava puno brže od ostalih sisavaca. Mladunci se mogu odvojiti od majke već nakon 4 tjedna, a nakon 3 mjeseca u potpunosti su odrasli. Što se tiče parenja, kod većine vrsta moguće su zajednice mužjaka i ženki, uz izuzetak sirijskog hrčka kod čijeg se parenja ženka privremeno stavlja u kavez mužjaku uz preporuku stalnog nadzora. Sirijski hrčak smatra se samotnjakom, jer ne voli društvo, dok su ostale vrste hrčaka (kineski, sibirski, ruski) vrlo društvene i vole živjeti u paru.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©