Hladnovodne ribice

HLADNOVODNE RIBICE

 

Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Vrlo široka paleta disciplina koje uključuju pojam akvaristike, odnose se na vrste uređenja, tehničke uvijete, vrste akvarijskih ribica, raslinja i sl. i one su kao takve pretvorile disciplinu akvaristike u kompleksan hobi. Iako je vrlo zahtjevan hobi koji iziskuje mnogo predanosti i ljubavi, akvaristika je zapravo i vrlo koristan hobi, omiljen među mnogim ljubiteljima  akvaristike diljem svijeta.

 

POVIJEST AKVARISTIKE

Uzgoj „zlatnih ribica“ seže daleko u prošlost, a vjeruje se da je započeo u drevnoj Kini. Pronađeni su i zapisi u Mezopotamiji o njihovom uzgoju 2300. g. pr. n. e. Različitom selekcijom dobiveni su današnji primjeri zlatnih ribica koji plijene svojom ljepotom mnoge ljubitelje akvaristike. Svoj današnji oblik akvaristika kao disciplina poprima tek u 19. stoljeću u Engleskoj otkuda se počela širiti na druga područja.

 

 

SLATKOVODNI HLADNOVODNI AKVARIJ

U samome početku bavljenja akvarstikom, početnici najčešće odabiru hladnovodni akvarij. Istinska ljepota akvarija dolazi od izražaja tek u velikim akvarijima, iako se u početcima akvaristi najčešće odlučuju za male akvarije (do 10 litara). Hladnovodne ribe prvenstveno zahtjevaju nižu temperaturu (cca 18˚C), a najbolje im odgovara voda izraženije tvrdoće i PH vrijednosti (6,0 do 7,5). Što se tiče rasvjete akvarija, poželjno je da ona bude prigušenija od rasvjete tropskog akvarija.

 

STANOVNICI  I OPREMA AKVARIJA

Naravno, najbitniji, a ujedno i najljepši dio svakog akvarija zasigurno jesu njegovi stanovnici. Općeniti pojam „zlatnih ribica“ obuhvaća njezine različite vrste od kojih se ističu Carassius auratus auratus, unutar kojih se ističu pajčolanka („obična“), pajčolanka bubble eye, pajčolanka nebesko oko, karas, lavlja glava, ranchu, ryunkin, teleskop i sl. Svaku od navedenih vrsta karakteriziraju različita obilježja i razlike, primjerice u boji (crvena, crveno – bijela, tricolor), veličini i sl. Kako bi ugođaj svakog akvarija bio što potpuniji, potrebno ga je adekvatno i maštovito opremiti. Takav efekt postiže se raznim dekoracijama, kao što su podloga i pozadina te „živo“ bilje. U izboru dekoracija za akvarij poželjno je upotrebljavati prirodne materijale poput akvarističkih panjeva, kamenja i sl. Tržište nudi velik i šarolik izbor opreme od koje svatko može izabrati ono što će najbolje odgovarati njegovom ukusu. U svakom slučaju svakome vlasniku ostaje na izbor estetika akvarija koja će odgovarati njegovu ukusu i interjeru koji ga okružuje.

 

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©