Nimfa

NIMFA

 

Posebnosti

Nimfe su nježne ptice, koje se vrlo lako pripitome na svoju okolinu i ljude. Žive od 15 do 20 godina, a idealne su za djecu stariju od 8 godina. Mogu oponašati melodije i zvukove, no teško će naučiti pričati. Nazivaju ih i malih kućnim klaunovima.

 

Porijeklo

Smatra se da su porijeklom iz srednje Australije gdje žive na području stepa u velikim jatima. U potrazi za hranom lete po cijelom području na kojem obitavaju.

 

Uvjeti održavanja

Krletka u kojoj se nalazi nimfa trebala bi imati minimalne dimenzije 50 x 30 x 50. Bitno je da se u kavezu nalaze pojilica, hranilica, drvene prečke ili grane iz prirode,  a ostale igračke za nimfe (ogledalce, ljuljačka) trebale bi biti od prirodnih materijala. Kavez se treba svaki dan čistiti (izmet i ostatke voća i povrća), jedanput na mjesec potrebno ga je detaljno oprati. Treba je puštati iz kaveza kako bi slobodno letjela, te na taj način  potrošila energiju. Potrebno je biti na oprezu, pogotovo ako se u blizini nalaze pas ili imačka.

 

 

Postupak navikavanja

Vlasnik treba mnogo vremena i strpljivosti kako bi pripitomio svoju nimfu.U početku se trebaju naviknuti na novu okolinu i nije poželjno raditi nagle pokrete u njihovoj neposrednoj blizini. U početku navikavanja jako su plašljive i osjetljive, no dobro je biti u njihovoj blizini da se naviknu na prisutnost ljudi. Nakon nekoliko tjedana trebale bi se polako puštati da slobodno lete, a kad se umore same će se vratiti u kavez. Ukoliko im se ne može osigurati ljudsko društvo, treba im nabaviti još jednu nimfu. Kada se u potpunosti naviknu na ljudsko društvo, moguće ih je naviknuti na maženje i češkanje, ali i na oponašanje različitih melodija i zvukova.

 

 

 

 

Prehrana

Nimfe jedu posebno prilagođenu mješavinu sjemenki koja je predviđena za njihovu uravnoteženu prehanu. Isto tako jedu voće i povrće. Potrebno je staviti sipinu kost za trošenje kljuna i nekoliko grančica.

 

Održavanje

Nimfe su jako osjetljive ptice, stoga je na svaki znak sumnje na bolest potrebno potražiti pomoć veterinara. Mnogi simptomi kod nimfi ukazuju na bolest. Primjerice, nedostatak apetita, nakostrješenost perja, iscjedak iz nosa, proljev, nepravilno disanje i sl. Nimfe 1 do 2 puta godišnje mijenjaju perje i u tom su perodu posebno osjetljive. Tada im treba prehranu pojačati i raznim vitaminskim dodatcima. Mjesto na kojem spavaju treba biti mirno i zamračeno, a kavez bi im trebalo prekrivati tamnom tkaninom. Često se znaju uplašiti i tada nekontrolirano lete po kavezu, a često se na taj način znaju i povrijediti. Nimfa je zdrava kada su joj oči bistre i širom otvorene, nema promjene u boji izmeta, perje je čisto, nema predugačke nokte, živahna je i ima apetit, a nosnice su joj čiste i uredne, dok po tijelu nema nikakvih oteklina.

 

Razmnožavanje

Parenje nimfa se ne bi smjelo dozvoliti do 14 mjeseci starosti, iako su spremne za parenje već sa 9 mjeseci starosti. U kavez je potrebno postaviti gnijezdo 7 do 10 dana nakon parenja. Roditelji će podjednako sjediti na jajima dok se ona ne izlegnu za 18 do 21 dan. U prosjeku ženka snese 2 do 8 jaja po leglu. Nimfe su vrlo brižni roditelji, a o prehrani ptića brinuti će oboje. Tada i prehranu treba prilagoditi potrebama ptića, a poželjno je kupovati mekaniju hranu bogatu vitamnima i mineralima. Ne smiju se stavljati u isti kavez sa agapornidima, jer su preagresivni u odnosu na nimfe.

 

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©