Tigrica

TIGRICA

 

Posebnosti

 

Tigrica je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca uz mačku. Vrlo su inteligentne i društvene, a ako im se pokloni puno pažnje i vremena, lako će se pripitomiti. Idealni su kućni ljubimci za djecu iza 8 godina. Smatra se da im je životni vjek 10 do 14 godina.

 

Porijeklo

Papigica tigrica potječe iz Australije, gdje živi u u velikim jatima. Sredinom 19. stoljeća dovedena je u Europu, gdje je pripitomljena i vrlo je brzo postala omiljeni kućni ljubimac. Zelena boja perja prirodna je boja tigrica, no miješanjem dobivene su mnoge druge zanimljive bolje poput plave, ljubičaste, žute,  bijele i sl.

 

Uvjeti održavanja

Tigrice bi trebale imati prostrane krletke prosječnih dimenzija 40 x 40 x 30,  kako bi mogle neometano raširiti krila. Za svaku dodatnu tigricu krletka bi trebala biti 1, 5 puta veća (primjerice, kavez sa 2 do 4 tigrice, trebao bi imati dimenzije 120 x 60 x 100). Oprema se u kavezu treba sastojati od mnoštva igračaka, hranilice, pojilice i prečki. Bitno je da kavez ne stoji na propuhu, jer su na njega tigrice vrlo osjetljive. Tigrica treba letjeti izvan kaveza i to do nekoliko sati dnevno. Prozori i vrata se tada se smiju otvarati. Prilikom održavanja kaveza, ne preporuča se čisćenje deterdžentom, već vrućom vodom, te posebnim dezinfekcijskim sredstvima.

 

Postupak navikavanja

Tigrica bi u početku trebala ostati u kavezu prva 2 do 3 tjedna. Nakon toga se može puštati da slobodno leti. Kada ogladni sama će se vratiti u kavez, ali ako ona to odbija može je se lako namamiti u kavez omiljenom poslasticom. Vrlo su inteigentne i ovisno o vlasnikovoj upornosti, mogu oponašati ljudski govor. Ukoliko je tigrica dnevno sama više od 5 sati, potrebno joj je nabaviti još jednu tigricu. Vole vodu stoga im je korisno u kavez  staviti posudicu sa mlakom vodom ili ih istuširati prskalicom.

 

 

 

Prehrana

Prehrana tigrica je vrlo jednostavna, a sastoji se od mješavine sjemenki za tigrice, sezonskog voća i povrća i bara za ptice. Voće i povrće obavezno mora biti oprano, neprskano i osušeno. U krletci  trebaju imati sipinu kost kako bi oštrile kljun. Najbitnije kako bi im se održalo zdravlje je puštanje iz kaveza. Ako je tigrica bezvoljna, nakostriješena, napuhnuta, odbija hranu i vodu ili ima promjene u izgledu izmeta, potrebno je odmah posjetiti veterinara. Zdrava tigrica ima širom otvorene oči koje nisu suzne, a perje je uredno. Isto tako njezine nosnice su suhe i čiste, kandže nisu predugačke, nema povreda, a tigrica je živahna i ima dobar apetit.

 

Razmnožavanje

Tigrice su sposobne za razmnožavanje već sa 5 mjeseci starosti, a najbolje je dozvoliti im parenje tek sa 12 mjeseci starosti. Poželjno je da tigrica ima 2 legla, godišnje. Obično u leglu ima 3 do 8 ptića. Svaka tigrica odabire partnera s kojim ostaje cijeli život, a kada dođe do parenja, potrebno im je u kavez stavit gnijezdo. Spol se određuje prema boji nosnica. Kod ženki su one od ružičaste do smeđe boje, dok su kod mužjaka plavkaste. Kod ishrane mladih, potrebno ih je hraniti dodatcima prehrani, ali i kuhanim jajima. Vrlo su društvene i poželjno ih je kupovati u paru, a od usamljenosti se mogu čak i razboliti.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©