Zamorac

ZAMORAC

 

Posebnosti

 

Zamorci su vrlo komunikativni i znatiželjni. Druželjubivi su, stoga će rijetko ogrepsti ili ugristi i baš zbog toga su idealni za malu djecu. Smatra se da im je životni vijek 4 do 8 godina.

 

Porijeklo

Smatra se da potječu iz središnjeg dijela Južne Amerike, a španjolski osvajači su ih donijeli u Europu u 16. stoljeću gdje su postali omiljeni kućni ljubimci. Postoji nekoliko vrsta zamorčića, a razlike obično variraju u boji i dužini krzna. Vrste zamoraca su  zamorčić kratkodlaki svilene dlake, zamorčić kratkodlaki mekane dlake, zamorčić duge dlake.

 

Uvjeti održavanja

Zamorci su aktivni, stoga zahtjevaju mnogo prostora. Bitno je da im kavez  ne bude manjih dimenzija od 120 x 60 i visine 50 cm. Prostor na kojem se nalazi kavez treba biti zaštićen od vjetra, pretjerane hladnoće, topline i propuha. Ako je kavez manji, zamorca treba puštati da se slobodno kreće po stanu. U kavezu treba biti osigurano mjesto za spavanje, voda i posudica za hranjenje. Kavez treba biti na povišenom mjestu, jer se na taj način zamorac osjeća sigurnije. Dno kaveza treba biti posuto steljom koja se treba svakodnevno mijenjati kako bi se spriječile bolesti i neugodni mirisi. Kako je poželjno da se zamorcu omogući slobodno kretanje, bitno je provjeriti da se na njegovom prostoru kretanja ne nalaze otrovne biljke ili kablovi.

 

Postupak navikavanja

Zamorci su u samome početku plašljivi i suzdržani, stoga ih treba navikavati polako na novu sredinu. Prije nego ga vlasnik uzme u ruke, potrebno je nekoliko dana s njim razgovarati, a zatim mu iz ruke ponuditi slasni zalogaj njegove hrane. Kada zamorac prihvati hranu, može ga se uzeti u ruku i maziti. Tako će se zadobiti njegova naklonost, pa će sam početi dolaziti vlasniku u ruku.

 

 

 

Prehrana

Zamorci su biljojedi, a njihova osnovna hrana je sijeno, kojeg uvijek moraju imati u svojoj hranilici. Isto tako, jedu i mješavinu hrane za zamorčiće, ali i voće i povrće. Vole jesti, stoga vlasnik treba paziti koliko jedu kako ne bi došlo do pretjerane težine. Količina gotove hrane ne bi tebala premašiti 1 žlicu dnevno. Od povrća mu se može ponuditi špinat, celer, rajčica, mrkva, paprika, krastavac, jabuka, dinja, breskva, grožđe i kruške. Jedu i travu koja ne smije biti ubrana pokraj prometnica i list maslačka.

 

Zdravlje


Zdrav zamorčić ima bistre oči, suhu njuškicu, te uredno i sjajno krzno. Nokti i zubi se redovito trebaju kontrolirati. Probleme sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promjenom izgleda ili ponašanja mora rješavati veterinar. Dugodlaki zamorčići se trebaju redovito češljati kako bi im dlaka bila u što boljem stanju, da se ne bi petljala, a ako se primjeti da dužina dlake smeta zamorčiću prilikom kretanja ili se previše uprlja tokom obavljanja nužde, treba je skratiti. Zdrav zamorac imati će dobar apetit, a oči mu neće biti suzne i krmeljave, a nos će mu biti suh. Isto tako, zubići i nokti mu neće biti predugački. Dlaka mu mora biti sjajna i imati miris po sijenu, te ne smije imati vidljive povrede.

 

Razmnožavanje

 

Zamorci su rano spremni za parenje. Mužjake je moguće pariti već nakon 60 dana, a ženke sa 28 do 35 dana. Trudnoća kod zamorca traje 59 do 72 dana, a mladunci se rađaju sa dlakom i otvorenim očima. U leglu obično bude 2 do 4 zamorčića. Majka ih hrani 2 do 3 tjedna. Ako vlasnici žele pariti zamorce, ženke bi trebali pariti 6 do12 mjeseci starosti. Vrlo su društveni i poželjno je da ih se od malena uzima u paru, tako će se najbolje slagati. Mužjaci su agresivni ako se oko ženke pojavi nekoliko mužjaka. To će se izbjeći ako se od malena nalaze u zajedničkom kavezu.  Ukoliko je mužjak kastriran, moguće su sve kombinacije. Nije poželjno da su kunići i zamorci zajedno, jer se razlikuju u ponašanju.

 

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©