Odrasli pas

ODRASLI PSI

 

Odabir psa

 

Bitno je napomenuti da su psi vrlo privržene životinje koje će uvijek veselo dočekati svoga vlasnika. Kaže se da je čovjekov prijatelj koji uvijek pokazuje svoju ljubav i odanost. Svojom će igrom u okolini poticati smijeh i dobro raspoloženje. Čovjeka njegova zaigranost odvlači od sjedilačkog načina života i potiče ga na tjesene aktivnosti bitne za njegovo zravlje, ali i zdravlje vlasnika. Važno je znati da je pas živo biće obdareno osjećajima, inteligencijom i određenim osobinama. Zbog pripadnosti čoporu ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije, spreman je prihvatiti novi čopor i novi način života no pokušat će poboljšati svoj društveni status. U životu s čovjekom ne smije imati status vođe čopora i zato psa treba odgojiti i socijalizirati za što vlasnik treba biti dosljedan i čvrst, a u isto mu vrijeme pružati ljubav, siguran i sretan dom. Pas zahtjeva određene obaveze pri čemu je važna suglasnost svih članova obitelji jer pravilo je da psi koji odrastaju okruženi ljubavlju vlasnika i okoline postaju mirni, staloženi i druželjubivi. 

 

-spavanje-

Svaki pas treba imati svoj ležaj u mirnom kutku prostorije koji će mu omogućiti udobnost, sigurnost i neometan san. Kada se nalazi i u najdubljem snu uvijek će ragirati na mirise i zvukove, te pokazivati zaštitničke sposobnosti. Kao ležaj se mogu nabaviti košare, madraci, prostirke i jastuci koji se lako održavaju, a mogu se kupiti u trgovinama sa opremom za kućne ljubimce.

-prehrana-

Dehidrirana hrana  je svakako najjednostavnija i po sastavu najkompletnija te pruža psu sve hranjive tvari u upravo potrebnim omjerima. Ukoliko se želi prijeći s jedne vrste hrane na drugu treba  to činiti postepeno u periodu od jednog do dva tjedna. Miješanje nove i stare hrane dobar je izbor kod navikavanja na novu hranu postepeno povećavajući količinu nove kako se ne bi  opteretio probavni sustav psa. Kvalitetna suha hrana za pse, osim što je zdravija za psa, za posljedicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Bitno je kupovati originalna pariranja koja su provjerena, a izbjegavati kupnju hrane u rinfuzi. Ako vlasnik odluči hraniti psa super premium hranom, primjerice Brit Care ili premium hranom poput Alleve, saznanje da je pas rado jede, nema proljev i ne povraća te ima zdravu kožu i dlaku, potvrđuje njezinu kvalitetu. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj i ispravan rok. Prilikom odabira treba paziti da hrana odgovara dobi i veličini psa, te eventualno njegovim specijalnim potrebama. Preporuka je odraslog psa hraniti dva puta dnevno, uvijek nakon šetnje ili fizičke aktivnosti. Svom ljubimcu treba osigurati vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek svježu vodu. Psi vole njuškati i žvakati te će teško odoljeti toj potrebi, ponekad i sa nepoželjnim posljedicama u kućanstvu. U specijaliziranim trgovinama postoji veliki izbor žvakalica za pse od kojih neke sadrže vitamine, minerale, dok neke čiste zube, a uloga poslastice kao nagrade za dobro ponašanje uvijek je dobrodošla.

-Šetnja-

 

Šetnja je neophodan dio zdravlja psa. Kada se pas vodi u šetnju pokraj prometnica bitno je imati povodat kako ne bi uzletio na cestu. Na području šuma i travnatih površina treba ga pustiti da slobodno trči i istražuje, ali u isto vrijeme i pripaziti na njega. Kada slobodno šeće, pas će se poigrati i označiti svoj teritorij, a ako je dobro odgojen uvijek će se vraćati vlasniku u nadi da će se on poigrati s njim. Najbolji kontakt  pas sa vlasnikom ostvaruje kroz igru. U specijaliziranim trgovinama mogue je pronaći sigurne igračke bez oštrih rubova koje će zabaviti vašeg psa. Za vrijeme hladnijh dana dobro je psu obući kaputić, a povratkom iz šetnje treba mu u mlakoj vodi oprati šape i trbuh ako se jako zapljao.

 

-Kupanje-

 

Psa nije potrebno kupati više od 2 do 3 puta godišnje.Higijena kože i dlake održava se svakodnevnim češljanjem i četkanjem. Češalj i četku treba odabrati prema dužini dlake psa, a u specijaliziranim trgovinama moguće je naći različite vrste suhih šampona, vlažnih maramica, ručnika i sprejeva. Ovisno o dužini dlake, pse treba šišati i timariti. Vlasnik šišanje može obaviti i sam posebnom mašinom za šišanje koja se može kupiti, ako se ipak odluči za stručnu pomoć postoje specijalni saloni za timarenje i šišanje pasa.

 

-Trening-

 

Jednom stečene, dobre navike psa treba poticati kroz cijeli život. Učenje zasnovano na nagradama je najučinkovitije ukoliko nagrada slijedi neposredno nakon dobro izvršene radnje.  Trening psa počinje od malih nogu, a ako se dobro provede izbjeći će se problemi u ponašanju. Bitno je naučiti psa sa uvijek bude društven i pod kontrolom. Kontrolu će vlasnik najbolje uspostaviti davanjem različitih poslastica koje moraju biti dozirane prema uputama. Ako se jave problemi u dresuri psa, postoje različite škole za obuku pasa, no trening i dresura će biti učinkoviti jedino ako vlasnik radi sa psom.

 

-Bolesti-

 

Ako pas odjednom promjeni ponašanje, nema apetita, odbija igru sa igračkama i vlasnikom i stalno se povlači na spavanje, vrijeme je da se posjeti veterinara. Svaka promjena asocira na pogoršanje zdravstvenog stanja psa. Za vrijeme bolesti svi su procesi u organizmu burniji i jači što možemo primijetiti po povišenju trijasa; temperature, bila i disanja. Temperatura zdravog psa u mirovanju iznosi, ovisno o veličini i starosti psa, od 37,5–39 ºC, mjerenje se uvijek obavlja na odmorenom psu barem 1 sat nakon obroka i to rektalno običnim toplomjerom 3 do 4 min.

-Higijena zubi-

Zdravi su zubi vrlo važan faktor za cjelokupno zdravstveno stanje psa. Pranje zuba se psima preporučuje zbog skidanja plaka i to na svakodnevnoj bazi kako bi se spriječilo nakupljanje plaka. Četkanje zubiju pasa je potrebno početi na vrijeme kako bi se pas navikao na sam postupak, a nikako se ne preporuča korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi, jer te paste nisu ugodnog okusa za pse. Pseći se kaladont ne ispire, već je okus prilagođen psima (npr. piletina).

-Gestacija-

Gestacija je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja, a završava porodom. Traje između 58 i 63 dana, ovisno o jedinki i pasmini. Ponašanje kuje tada se mijenja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mjesta i nije više tako zainteresirana za svoje uobičajene igre. Pred kraj graviditeta slabije jede, nervozna je i počinje tražiti mjesto za okot. Pored promjena na dojkama koje se povećavaju događaju se promjene u cijelom metabolizmu, pa je potrebno voditi računa o kakvoći njene ishrane. Posebno je to važno za vitamine čija je prehrambena potreba tada puno veća od normalne. U specijaliziranim tgovinama se može pronaći veliki izbor hrane  izbalansirane potrebama gravidne kuje te veliki izbor vitamina prilagođenih oblikom i okusom. Česta je kod kuja i tzv. lažna trudnoća koja nastupa  približno 2 mjeseca nakon tjeranja. Ovaj psihološki poremećaj dovodi do stanja vrlo sličnog pravom graviditetu; mliječna žlijezda luči mlijeko, kuja uređuje mjesto gdje će imati leglo, nosi igračke i prema njima se odnosi kao prema štencima.

-Tjeranje-

Tjeranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a kuja se tjera uglavnom 2 do 3 puta godišnje u trajanju od 3 tjedna. Žensko štene spolno dozrijeva u dobi od 6 do 9 mjeseci kada nastupi prvo tjeranje. Prvih 7 do 9 dana tog razdoblja ima blagi krvavi iscjedak. Najočitiji znakovi su u promjena ponašanja. Kuja se doima uznemirenom, pruža rep postrance kada osjeti psa, cvili, zavija i hoće pobjeći. Šetnje su tada problematične zbog privlačenja mužjaka i njihova pokušaja da je zaskoče. U specijaliziranim trgovinama moguće je pronaći specijalizirane proizvode kako bi se to osjetljivo razdoblje prebrodilo što lakše, kao i posebni ulošci za kuje.

-Cijepljenje-

Cijepljenje je izuzetno važno za zdravlje psa. Prvo cijepljenje obavlja se u dobi 8 do 9 tjedana starosti, a drugo s navršenih 12 tjedana. Štene ne smije u šetnju i druženje s drugim psima barem 14 dana od posljednjeg cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Nakon provedenog cijepljenja šteneta, odraslog psa treba docjepljivati jednom godišnje protiv štenećaka, hepatitisa, leptospiroze i parvovirusne infekcije pasa do kraja života. Zakonom obvezno cijepljenje protiv bjesnoće, za sve pse starije od tri mjeseca, provodi se  od 1. siječnja do 31. ožujka, a izvan ovog razdoblja za sve novonabavljene pse starije od tri mjeseca.

-Čišćenje i zaštita od parazita-

Velika su prijetnja štencima oblići koje im majka može prenijeti putem krvotoka ili mlijeka. Simptomi zaraze su nadut trbuh te proljev. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita svaka dva tjedna od 3. do 12. tjedna starosti,  te nakon toga svaka 4 tjedna do 6 mjeseci starosti. Psi mogu biti invadirani i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice. Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3 do 4 puta godišnje. Buha je međudomaćin u razvoju male pseće trakavice, te je mogući izvor zaraze za štence. Zato je vrlo bitno preventivno djelovati protiv buha različitim prozvodima i preparatima koje nude specijalizirane trgovine. Najbolji izbor su ampule, prašci i sprejevi i šamponi koje treba dozirati prema prporučenim uputama. Uz buhe, opasnost su i krpelji (vanjski nametnici koji se hrane krvlju), a mogu biti prenosnici ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se također provodi sprejevima, ampulama, zaštitnim ogrlicama i sl. Pripravci protiv vanjskih parazita najčešće su širokog spektra djelovanja te se mogu koristiti kod obje invazije – buha i krpelja.  Krpelj se može lako ukloniti pincetom, ali treba se paziti da se odstrani u potpunosti. To se postiže rotacijom kod vađenja. Moguće je kupiti i posebne sprejeve, ali i razna ulja koja neće biti štetna za zdravlje psa. Svakih 3 do 6 mjeseci psa treba očistiit od crijevnih parazita pomoću posebnih preparata, a jedamput mjesečno od parazita kao što su krpelji, buhe i razni drugi nametnici koje napadaju pse i narušavaju njihovo zdravlje.

-Kastracija/sterilizacija-

Studije su pokazale da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih. Sterilizacija se s veterinarskog stajališta preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije. Radi smanjivanja razine spolnih hormona životinje postanu mirnije, umiljatije, a kod kuja se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. U postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučuju se specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih pasa. Kastracija/sterilizacija danas je rutinski postupak koji se obavlja u svim ambulantama male prakse.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©