Mačka

ODABIR MAČKE

 

Mačka ima vrlo izraženu osobnost no ona se i oblikuje utjecajem životnih uvjeta i karaktera vlasnika. Svaka mačka će prihvatiti ljudski ambijent, prilagoditi se obiteljskoj zajednici, no uvijek će zadržati svoju neovisnost netipičnu za psa. Ne iziskuje veliku brigu, čista je, diskretna i lijepa i prilagodljiva. Svaka mačka, bez obzira otkud je došla u svoj novi dom, vrlo će se lako prilagoditi novom okruženju, kao i vlasnicima. 

-Spavanje i smještaj-

Spavanje je jedan od najbitnijh elemenata koje mačka provodi. Spavanje se kod njih provodi i nekoliko puta na dan, a vole spavati dugo i dubokim snom. Obično si mačka sama odabire mjesto na kojem će spavati i uporno ostaje ondje zato joj po mogućnosti treba postaviti ležaj na mjesto koje je sama odabrala. Ako vlasnik treba prebaciti mjesto spavanja mačke i ako sa time ima problema, u specijaliziranim trgovinama naći će razičita sredstva za privlačenje njezine pažnje. Mačke vole toplinu i vole spavati kraj njezinog direktnog izvora. Često se može postaviti ležaj na radijator, koji će joj ubrzo postati omiljeno mjesto za spavanje.

-Prehrana-

Mačkama bi se obrok trebao davati do 2 puta na dan. Potrebno joj je davati hranu u već dogovorenim razmacima na koje je ona navikla, ako se vrijeme hranjenja promjeni, treba uspostaviti novu rutinu. U protivnom će se mački narušiti probava. Profinjena u svemu, mačka je takva osobito u odnosu na svoju ishranu i nije rijetko da će radije postiti danima nego pojesti obrok koji joj se ne sviđa. Najbolji odabir za kvalitetnu ishranu je super premium hrana koja je savršeno izbalansirana svim potrebnim sastojcima. Ukoliko vlasnik želi promijeniti vrstu hrane, treba je miješati sa starom i postepeno dodavati novu kako bi se mačka navikla. Mačke vole mlijeko, ali ono će zbog visoke razine laktoze kod većine uzrokovati proljev. Kao alternativu može se kupiti posebno formulirano mlijeko za mačke.  Voda, uvijek svježa i čista treba biti mački stalno na raspolaganju. Mačke vole i poslastice, samo treba pripaziti da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju. Zdjelice za hranu i vodu moraju uvijek biti čiste.

-Mačja trava-

Mačja trava ima ulagu ovlaživanja želučanog trakta mačke. Omogućavaju blago povraćanje kojim će se mačka riješiti stranih tijela poput dlake koju je progutala lizanjem. Ako je nema, mačka će grickati lišće i sobno bilje uz opasnost da se otruje. U specijaliziranim trgovinama moguće je kupiti već gotove trave koje se ne moraju posebno zalijevati, a same će izrasti.

-Zubna higijena-

Najveći problem kod zubne hgijene kod mačke predstavlja plak. Nakupljeni plak odstraniti će veterinar, a moguće ga je spriječiti tvrdom hranom, koja će kod hranjenja ostrugati plak. Nastanak plaka može se usporiti posebnim četkicama i pastama za mačke. Nikako se zubi mačke ne smiju održavati ljudskom pastom za zube, jer ukoliko je mačka proguta može imati štetne posljedice za njezino zdravlje.

-Gestacija-

Gestacija je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja, a završava porodom. Traje prosječno 62 dana, varira između 56 i 67 ovisno o jedinki, pasmini i broju mladunaca (ako ih ima više razdoblje je kraće). Ponašanje mačke se tada mijenja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mjesta i nije više tako zainteresirana za svoje uobičajene igre. Pored promjena na dojkama koje se povećavaju, promjene su u cijelom metabolizmu, pa je potrebno voditi računa o kakvoći njene ishrane. Posebno je to važno za vitamine čija je prehrambena potreba tada puno veća od normalne. U specijaliziranim trgovinama može se pronaći veliki izbor hrane upravo izbalansirane potrebama gravidne mačke, te veliki izbor vitamina prilagođenih, oblikom i okusom, njezinim potrebama. Događa se i tzv. lažna trudnoća (mnogo češća kod kuja) kada mačka pokazuje sve lažne znakove gestacije, a da nije bila oplođena i uslijed učestalog takvog ponašanja treba svakako ustanoviti je li došlo do poremećaja u funkciji jajnika.

-Tjeranje-

Tjeranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a mačka je poliestralna vrsta s više ciklusa tjeranja godišnje (najčešće 3 do 5). Estrus traje 3 do 6, no i do 10 dana ako nema mužjaka. Najočitiji znakovi su u promijenjenom ponašanju. Mačka postaje nježnija prema svom vlasniku i u većoj mjeri traži njegovo društvo, doima se uznemirenom i specifično mijauče, pruža stražnje udove i rep postrance i cupka stražnjim šapama. Treba znati da novi ciklus može započeti već tjedan do dva nakon poroda.

-Gutanje dlaka-

Mačke prilikom dotjerivanja progutaju veliku količinu dlaka što je osobito slučaj u dugodlakih mačaka. Progutane dlake nisu samo smetnja, one donose organizmu lecitin i vitamine no podvrgnute raznim stupnjevima procesa probave probavljaju se samo djelomično te se mrse i tvore manja ili veća klupka različite čvrstoće. Mogu proći kroz želudac i crijeva da ne prouzroče nikakvu štetu no događa se da zbog obilatosti i veličine izazovu probavne poremećaje  od jednostavnijih (povraćanje), do ozbiljnijih (začepljenje). U specijaliziranim trgovinama mogu se pronaći posebna sredstva koja će oakšati iskašljavanje i lakšu probavu dlaka.

-Kupanje i češljanje-

U pravilu mačka se sama dotjeruje nekoliko puta na dan vrlo pomnjivo i uspješno no ipak je nužno da je vlasnik i češlja. Posebno  je to važno redovito činiti kod dugodlakih mačaka jer bi im se inače dlaka u tolikoj mjeri zamrsila da se više ne bi mogla odmrsiti te bi se morala odrezati. Četkanje se vrši prvo niz dlaku, a potom u suprotnom smjeru od rasta dlake kako bi krzno izgledalo bogatije. Ponekad treba iščetkati i kratkodlaku mačku, svakako u razdoblju linjanja, a uvijek kada je mačka odviše stara da bi se sama dotjerivala. Četkanjem se, osim smanjenja unosa dlaka u želudac, odstranjuje nečistoća i prašina. U trgovinama se mogu naći posebne četka za dugodlake, ali i kratkodlake mačke. Iako je linjanje povremeno, s godišnjim dobima povezano ispadanje dlake, kod mačaka koje žive u stanu je na taj način manje zamjetno te ravnomjernije tijekom cijele godine budući da provode zimu u toplom. Kupanje mačaka osim onih izložbenih nije baš uobičajeni pothvat niti je potrebno i mačke se  tome obično protive iako ima i onih koje to vole.  Često, ako  se mačić od malena navikne na ovu aktivnost rado će na nju pristajati. Mačka se u pravilu ne treba kupati, no dugodlake mačke treba okupati barem jedanput godišnje. Nakon kupanja mačku treba dobro osušiti ručnikom.

-Mjesto za obavljanje nužde-

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali i sramežljive,  stoga wc s posipom za obavljanje nužde treba postaviti na nešto povučenom, tamnijem, no lako dostupnom mjestu koje nije blizu zdjelica s hranom. Bitno je redovito ga čistiti.  Wc posuda mora biti dopola napunjena posipom, kako bi količina posipa bila dovoljna zadovoljiti nagon mačke da zatrpa svoj izmet.

-Vježba i igra-

Po svojoj prirodi mačka i kada je odrasla voli se igrati. Bilo da tada ispoljava refleks »kad mačka ulovi miša«, bilo kao potreba da održava svoju gipkost, živahnost, spretnost i snagu. Mačka isto tako voli grebati – oštriti kandže. Kako  namještaj ne bi stradao, mački treba nabaviti grebalicu (po mogućnosti višu i stabilnu sa čvrstim osloncem kako bi se grebajući mačka mogla ispružiti. Igračke poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava, a tuneli s rupama te višekatne grebalice bit će pravi izazov i izvor neiscrpne zabave.

-Cijepljenje-

Mačke bi trebalo cijepiti viševalentnim cjepivima protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Mačiće mlađe od 9 tjedana može se cijepiti s tim da se nakon prve doze cjepivo daje svaka 3 do 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje. Mačke starije od 3 mjeseca može se cijepiti i protiv bjesnoće.

-Čišćenje od parazita, buha i krpelja-

Najčešći oblići u mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5 do 10 cm, bijele ili smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima mačka ih može povratiti ili cijeli (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se uklonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U specijaliziranim trgovinama moguće je kupiti dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth), tableta (Drontal cat, Pratel, Verpanyl) i ampula (Advocate Cat, Profender). Mačka može pokupiti buhe bilo gdje. Kako bi ih eliminirali, osim mačke, potrebno je  tretirati i cijelu kuću – tepihe, zavjese, parket, pokrivače te ležaj mačke. Vrlo je važno istodobno tretirati mačku i protiv endo i ekto parazita jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako postoji više životinja u kući  sve životinje treba istodobno tretirati protiv parazita. Krpelji, tako česti u pasa, u mačaka su vrlo rijetki,  no mogu se odstraniti pincetom.

-Kastracija/sterilizacija-

Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacija ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritorij i ostavljati neugodne mirise. Također neće imati potrebu za lutanjem i tučnjavom. Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije. Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – ljepši i sretniji dom jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi te infekcija. maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporuča se uporaba specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. Kastracija/sterilizacija danas je rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. Za bezbrižni odlazak do veterinara mačku trba smjestiti u transporter za mačke u kojemu će ona biti sigurna tijekom vožnje ili nekog drugog oblika transporta.

-Starost-

Prvi znakovi starosti pojavljuju se u desetoj godini života, a prvo zahvaćaju dlaku i oči. Krzno se prorjeđuje a bijela se područja proširuju osobito oko glave. Oči se zamućuju no kod mačaka ta staračka katarakta rijetko dovodi do sljepoće. Najočitije su promjene na  zubima; obično su požutjeli s naslagama i manjkavi. Starije mačke piju više vode, manje se kreću a znaju ponekad biti i čangrizave što je samo znak da i one pokazuju znakove reumatičnih bolova, promjena u zglobovima i drugih staračkih simptoma. Najvažnije za mačku starije dobi je prilagoditi ishranu takovim promjenama jer uobičajena hrana kod starije mačke »primorava« jetru, bubrege, krvotok na pretjerani rad. Specijalizirane trgovine nude veliki izbor hrana za starije mačke. Korisno bi bilo da mačku stariju od 12 godina  jednom do dva puta godišnje pregleda veterinar te se analizom mokraće i krvi  na vrijeme otkriju neke smetnje uzrokovane starenjem koje se mogu adekvatnom ishranom suzbiti. U tu svrhu služi medicinska hrana  prilagođena točno određenim potrebama mačke.

07.12.2019. Joomla 2.5 Templates | Web Development by Žarko Maltar | Crodest - Razvoj Web Aplikacija | Zoo Amazona d.o.o. - sva prava pridržana
Copyright 2012

©